≡ Menu

Cum poti ajunge in Coroana Statuii Libertatii

Sa vizitez coroana Statuii Libertatii a fost dorinta #89 de pe lista mea de 100 de visuri. Pe Lady Liberty, cum o numesc americanii, o mai vazusem de la departare, insa nu intrasem niciodata in ea. In 2007 cand am venit pentru prima data in America am vizitat insula pe care se afla (Liberty Island care are o suprafata de doar 59.5 m patrati). Inca de atunci m-am intrebat cum se vede lumea din coroana ei. Imi imaginam o scena I’m the queen of the world, dar in coroana statuii in loc de Titanic.

Am urmarit biletele online pe acest site. Este singurul de unde se pot cumpara biletele care iti permit accesul in statuie. Mare mi-a fost surprinderea cand am aflat ca dorinta mea costa doar $20 si ca in cei $20 este inclus accesul in coroana si ferryboat-ul pana pe insula. De ce asteptasem 6 ani?

P1100330

Mi-a trebuit multa perseverenta sa cumpar biletele. Am sunat la biroul de la State Cruises de doua ori pe saptamana, timp de 3-4 saptamani. Rezervarile se pot face si online daca telefonul nu este o optiune. In cazul meu a fost asa dificil pentru ca statuia abia se deschisese dupa Uraganul Sandy si biletele erau putine si se vindeau repede.

Pentru a face rezervare, mergi pe site-ul State Cruises si apasa pe New York Battery Park si pe Reserve with Crown Ticket dupa care Buy Ticket pentru a ajunge sa-ti alegi data si ora cand vrei sa mergi. Trebuie scris numele fiecarei persoane care te va insoti exact cum este scris in pasaport sau in permisul de conducere. Totul se verifica si daca exista vreo greseala nu vei putea intra.Screen Shot 2014-08-21 at 11.07.17 PM

Eu am mers impreuna cu alti 3 prieteni. Odata ajunsi la intrare, ne-am ridicat biletele de la ghiseu, am trecut de securitate si ne-am imbarcat pe vapor. Legitimarea s-a facut cu actul de identitate/pasaport, iar procesul de securitate a fost asemanator cu cel de la aeroport. Pe vapor erau sute de oameni, toti dornici sa o vada pe Lady Liberty, oferita americanilor ca si cadou de catre francezi in anul 1886.

IMG_0472

Odata ajunsi pe insula, am mers la baza Statuii sa facem check-in. A trebuit sa lasam gentile in niste dulapioare care se inchideau si deschideau cu amprenta. Ramasi doar cu camerele de filmat si cu sticlele de apa, ne-am pornit spre nivelul 1 al Statuii unde se afla o incapere cu flacara originala care fusese instalata pe Statuie acum mai bine de 100 de ani. Tot acolo ni s-a oferit si un tur audio, un aparat in forma de telecomanda, unde puteam asculta istoria monumentului. La acelasi nivel era si un muzeu.

 IMG_3611

Dupa vreo suta de scari urcate, am ajuns la nivelul 2, la baza piedestalului. New York-ul se vedea frumos, dar privelistea devenea din ce in ce mai minunata cu cat urcam mai sus. O doamna ofiter a inceput sa ne spuna istoria Statuii: cand a fost adusa in America, semnificatia ei, cum se ingrijeste pe dinafara si pe dinauntru si motivul pentru care culoarea ei este verde (are de-a face cu apa Oceanului).

Dupa ce ne-a zis istoria, am luat-o la pas inca vreo 200 de scari pana sus. Din cate imi amintesc si liftul era o varianta, insa s-ar fi pierdut tot farmecul. Ultimele 50 de trepte au fost foarte inguste. Doar o singura persoana se putea strecura printre balustrada si trunchiul rotund si gros al intregii structuri metalice.

IMG_8439

 Odata ajunsi in coroana, am fost intampinati de o alta doamna ofiter care ne-a facut poze si ne-a spus ca Statuia se misca 5cm de la stanga la dreapta cand bate vantul si ca acest lucru protejeaza structura de metal. A mai zis ca torta pe care Lady Liberty o tine in mana, este atat de ingusta incat doar un singur om are acces in ea, cel care este responsabil de intretinerea si repararea ei.

Coroana Statuii Libertatii are geamuri micute prin care se vede Oceanul Atlantic si  Manhattan-ul. De pe unul dintre geamuri am putut vedea oamenii de pe insula. Eram la 85 de metri inaltime si totul jos era minuscul. De pe insula pana sus la torta, Lady Liberty are 93 de metri. Tot prin acelasi geam se vedea si cartea pe care Lady Liberty o tine in mana. Pe ea care scria 4 Iulie, 1776, anul in care America si-a declarat independenta.

IMG_0474

Sus in Coroana Statuii Libertatii am petrecut maxim 5 minute, iar New York-ul se vede asa… Am avut un sentiment placut si n-am putut sa nu ma gandesc ca desi vin dintr-un oras mic (Barlad), ajunsesem sa admir orasul care nu doarme niciodata de la aproape 100 de metri inaltime din Coroana Statuii Libertatii, aflata pe o insula mica in Raul Hudson.

P1100300

Dupa ce am coborat si ne-am pus amprentele pentru a ne lua bagajele, am fluturat drapelul romanesc prin fata Statuii, in speranta ca o parte din libertatea si idealurile pe care le reprezinta se vor transmite si Romaniei si romanilor…

Sper ca ti-a placut vizita virtuala si ca te-a inspirat sa visezi mai mult si sa crezi ca se poate,

Diana

P1100346

Comentarii de pe Facebook

comentarii

{ 3 comments… add one }
  • Monica August 27, 2014, 9:26 am

    Foarte interesant articolul pentru ca ne pregatim de o vacanta la NY. Noi nu am facut rezervare pentru a vizita coroana deoarece am citit ca sunt multe scari si ma tem de spatii foarte inguste. Vom vizita doar piedestalul.
    Referitor la timpul de asteptare pentru imbarcare pe vapor – ati asteptat mult?

    • Diana August 27, 2014, 2:32 pm

      Nu Monica, maxim 5-10 minute. Ai rezervare la o anumita ora si lucrurile se misca repede. Este foarte frumos si pe piedestal, insa daca iti faci curaj sa mergi mai sus sa stii ca exista si lift, pana la un anumit punct. Distractie placuta si la cat mai multe amintiri care sa dureze o viata!

  • Ciprian December 10, 2014, 3:32 pm

    Nu vreau să-mi imaginez ce priveliște este acolo, cum se vede prin proprii ochi…

Leave a Comment